Augustová povodeň spôsobila v obci Merník škody vo výške 4 milióny korún

13.09.2005 Celý región

Merník/Vranov nad Topľou 13. septembra (TASR) – Škody vo výške asi štyri milióny korún spôsobil silný lejak, ktorý sa v polovici augusta prehnal v polo...
Merník/Vranov nad Topľou 13. septembra (TASR) – Škody vo výške asi štyri milióny korún spôsobil silný lejak, ktorý sa v polovici augusta prehnal v polovici augusta v obci Merník a okolitých dedinách vo Vranovskom okrese.

Vyplavená voda vyregulovaného miestneho potoka Čičavka zaplavila pivnice, dvory a záhrady. \"Na súkromnom majetku dosiahli škody asi tri milióny korún, na obecnom presiahli milión, \" uviedol dnes pre TASR starosta Marián Kostelník. Dodal, že 617 obyvateľom obce sa už podarilo od nánosov bahna a štrku vyčistiť zaplavené priestory a miestne komunikácie, ktoré si vyžiadajú opravu. Do čistenia sa zapájalo aj 12 ľudí v rámci aktivačných prác.
Samospráva v obci Merník má už pripravené územné rozhodnutie na vybudovanie kanalizácie. Celkové náklady na odvedenie použitej vody a splaškov spolu s okolitými obcami Čičava a Michalok predstavujú 130 miliónov korún. \"Podstatné je pripraviť dobrý projekt, ktorým sa budeme uchádzať o finančné zdroje či už z ministerstva životného prostredia alebo z eurofondov, \" konštatoval Kostelník. Dodal, že obec so 160 obývanými domami má na 60 percent potiahnutý vodovod. Nezamestnanosť v prestarnutej obci je vysoká a pôrodnosť veľmi nízka. \"Za posledné tri roky pribudlo v Merníku iba päť novorodeniatok, \" doplnil starosta.
 

Vyberte región

mark